De Raspberry Pi is een klein computer op een printplaat.Dit kleine stukje vernuft kun je voor allerlei zaken inzetten. Bijvoorbeeld voor homeautomation, als test webserver in je eigen netwerk of voor veel zendamateur software. Ook bij het live produceren van video zijn er tal van toepassing waarbij de Pi je van dienst kan zijn. De Raspberry Pi is eigenlijk een laag geprijsde mini computer die je voor allerlei automatisering kunt inzetten. Door de lage prijs is het ook voor veel hobbyisten leuk,om juist voor dit platform te ontwikkelen. Het zijn geen hele zware computers, je zult dus vaak voor meerdere taken ook meer Pies in moeten zetten. Je kunt ze niet oneindig belasten met taken. Het kan dus een nadeel zijn om de onderstaande dingen met een Raspberry Pi te doen omdat er meer devices nodig zijn. Maar als je je belangrijkste computer in je setup wat wilt ontlasten, kan de Pi een mooie oplossing zijn.

Raspberry Pi 4

Companion op een Raspberry Pi

Een van de mogelijkheden om de Raspberry Pi in te zetten is om je Elgato Stream Desk er aan te hangen en Bitfocus Comapnion er op te installeren. De taak van het over het netwerk bedienen van de Atem Mini en onder andere OBS en H2R graphics kun je dan allemaal via een Raspberry Pi laten lopen. Via github vindt je snel uit hoe je Companion op je Pi installeert.

Streaming bridge

via een streaming bridge kun je een externe stream in je live productie binnen laten komen. Dus iemand op een andere locatie stuurt zijn content naar jou streamingbridge, die jij dus als HDMI input in je videoswitcher kunt gebruiken. Aaron Paracki heeft een video gemaakt hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

NDI monitor op een Raspberry Pi

Eerder schreef ik over de mogelijkheid on Netwerk Device Interface te gebruiken om camera’s over je netwerk in je live productie te krijgen. Toen schreef ik dat bijvoorbeeld in OBS mogelijk is om een NDI device in te voeren. Door Dicafffeine te installeren kun je via een browser op de Raspberry pi een NDI source installeren dien dan via de HDMI poort wordt afgespeeld.

Playoutbee op een Raspberry Pi

Hier schreef ik al eerder een bericht over. Een Raspberry Pi die een hyperdeck emuleert en het zo mogelijk maakt om eenvoudig MP4 bestanden in je live productie af te spelen.