Eerder schreef ik al eens over de mogelijkheid om via NDI video over het netwerk binnen te halen. Als je nu meerdere NDI bronnen hebt die je op verschillende momenten in je live productie wilt laten binnen komen is er een mooie oplossing voor de Raspberry Pi.

Door het installeren van Dicaffeine op een Raspberry Pi4 krijg je via een webinterface de mogelijkheid om de gewenste NDI bron uit je netwerk te selecteren welke vervolgdens over de HDMI poort van je Pi wordt afgespeeld. Dit lukt slechts met 1 bron tegelijk.Wil je meerdere NDI bronnen tegelijk laten zien zul je je toevlucht moeten nemen tot andere oplossing.Dat is bijvoorbeeld wel goed mogelijk met Streamlabs OBS of OBS Studio

Dicaffeine

Dicaffeine is een eenvoudige NDI speler en streamer die je de mogelijkheid geeft om NDI bronnen (audio en video) af te spelen. Ook heb je in geval van PTZ camera’s de mogelijkheid ze te bedienen. Hoe wel ik niet zo gecharmeerd ben van de gebruikte kleurstelling, was ik onder de indruk van de eenvoudige installatie. Ook het gebruik laat niets aan duidelijkheid over. Je vindt dit pakket op de website van de maker, en ook de eenvoudig installatie stappen zijn daar te vinden

Dicaffeine interface

Software of hardware?

Wat kun je nu het beste gebruiken om een NDI bron in te brengen? Dat hangt van diverse factoren af.

  1. Kun je een HDMI poort op je videoswitcher missen om NDI binnen te brengen
  2. Hoef je slechts 1 NDI bron tegelijk te tonen.
  3. Of heb je toch al een PC met OBS studio in je setup

Ik kan niet zeggen wat in iedere situatie de beste oplossing zal zijn. Ik zoek zelf naar wat mij op dat moment het beste lijkt. Daarvoor is het nodig om alle oplossingen te onderzoeken. Te onthouden welke mogelijkheden ze bieden en bij gebruik te bepalen wat op dat moment de meest geschikte oplossing is. Dicaffeine is in ieder geval een mogelijkheid.

op 16-12-2020 deed ik een test om de vertraging van een direct NDI bron en een NDI bron via Dicaffeine te bekijken. Ik raad nu het gebruiken van Dicaffeine af. Bekijk die post (in het engels) hier.