Als zendamateur heb ik echter een paar 70CM packet modems.(type NPR-70 modems)

Daarmee heb ik geƫxperimenteerd en een voip telefoon gesprek kun je zonder problemen voeren.

Om een idee te geven van hoe dat er dan schematisch uitziet.

Eerder schreef ik over streamen via een Mifi router over 4G.
Nu wil ik proberen of ik ook kan streamen via deze NPR-70 modems.

Ik wil kijken of ik ook een livestream over deze verbinding weg kan krijgen.
Dat zou er dan zo uit zien.

En om een hele netwerk configuratie over deze verbinding te laten lopen. Dat zou er dan ongeveer zo uit komen te zien.

NPR-70 modem

De modems in kwestie zijn NPR-70 modems die werken in de70cm amateur band op 420-450MHz. Op de site over New Pack Radio word een bitrate van 50 tot 500kbps aangegeven. Ik heb zelf niet anders dan met de VOIP telefoon getest. Voor VOIP heb je slechts 120 kbs nodig.

NPR-70 modem

Ik wil voor de test in eerste instantie een laptop over deze verbinding laten lopen. Daarmee kan ik via speedtest de upload en de download snelheid kan bepalen.
Voor een HD stream van 1920×1080 en 30FPS gebruik ik over 4G 2500kbps. Dan klaagt Youtube geregeld dat er niet genoeg data binnenkomt. Dat is echter aan de opname en aan de livestream niet te zien.

Als ik even op internet zoek zou bij 500kbps van de NPR-70 modem slechts 240p verstuurd kunnen worden. Dat zo 352 x 240 zijn.
Dat kan niet uit een Atem mini komen, maar er zijn meer mogelijkheden. We kunnen de Atem mini ook als webcam binnen laten komen in OBS. Wellicht kan de Raspberry Pi als restream device in een lagere resolutie de ontvangen stream door sturen.

Speedtest

De beste snelheid die ik eruit kom persen van 300kbps.
Gemiddeld slecht 190kbps. Ik zie dus af van het proberen hier live beeld over te sturen. Wel heb ik nog een switch aangesloten om zowel de laptop als de IP telefoon hierover met het internet te verbinden. Dat werk naar verwachting. Het is wel terug in de tijd gezien de laadtijd van de website, maar als het moet is het mogelijk.