Ik schreef al meerdere keren dat het handig is om dingen te kunnen zien op een Android monitor. Zoals bijvoorbeeld de mulitview of de program output van de ATEM mini pro.

USB HDMI Capture device

Maar het hoeft niet altijd een grote monitor te zijn of een van hoge kwaliteit. Soms wil je het betreffende beeld alleen maar zien om een oog je in het zeil te houden.

Android monitor op telefoon

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een hoogwaardige monitor in zijn broek zak. Met een usb HDMI capture device en een kabeltje om dit device aan je Android telefoon of tablet aan te sluiten en de gratis app USB camera standaard van Google Play kgebruik je je telefoon of je tablet als monitor.

Android device als HDMI monitor
Multiview op een Samsung A50

(Er is vast ook wel een mogelijkheid om dit met aan iPhone te doen, maar die gebruik ik niet dus is het voor mij niet mogelijk dit even te testen.)

Ik kocht het USB HDMI Capture device voor 8 euro via Amazon, het verloop kabeltje USB naar USB-C had ik al liggen voor diverse andere toepassingen.

Dit opent meer mogelijkheden. Je kunt dit ook gebruiken als monitor voor een Raspberry pi. Zo heb je dus met een kort kabeltje en een USB HDMI capture device altijd een HDMI Android monitor bij je waarvan je in de genoemde gratis applicatie ook nog een screenshot of een video opname van kunt maken. (Bovenstaande foto is via de applicatie gemaakt).

Maar ik kan me ook voorstellen dat je dit kunt gebruiken als monitor aan je digital camera. Een van de grote voordelen is dat je Android monitor meestal van een batterij is voorzien, en vanaf een powerbank kan werken. Je hebt geen externe stroom voorziening nodig voor een Android monitor.

Android monitor op tablet

Ik heb dit het ook nog even getest op mijn tablet een Samsung TAB A uit 2016, daarmee werkt het ook zie onderstaande afbeelding.

Saumsun Tab A 2016 Android monitor