Wist je dat de meeste IP beveiliging camera’s ook gewoon een stream uitsturen? Zo een stream kun je ook weer via OBS Studio of VLC benaderen en bekijken. Dat geeft je dus ook de mogelijkheid om een beveiliging camera te gebruiken in een live stream.

Zelf heb ik een hoogwaardige Hikvision IP camera aan de voorkant van mijn huis gemonteerd. Normaal gesproken wordt deze alleen als beveiliging camera gebruikt en worden de opnamen gemaakt op een NAS.

Maar deze is dus ook als stream te bekijken in VLC of OBS. Voeg in OBS studio een mediabron is als source met de volgende url:

rtsp://username:password@ip-adres:post/Streaming/Channels/1

en voila een extra bron met beeld.

Mogelijkheden IP security camera

Ik zie daar gelijk weer mogelijkheden, je kunt in een vaste opstelling dus prima een relatief voordelige camera te gebruiken voor een overzicht beeld. Mijn camera heeft een resolutie van 2560×1920 meer dan genoeg voor een fatsoenlijk beeld.

Maar zelfs mijn goedkope camera aan de achterzijde van het huis is via een rtsp stream te benaderen. Denk eens aan de mogelijkheden die we zo kunnen creĆ«ren. Wat als we een PTZ (Pan Tilt Zoom) IP camera zouden gebruiken? Natuurlijk is PTZ via een web interface wat lastiger bedienen. Maar de meeste PTZ camera’s hebben ook wel mogelijkheden om een aantal voorgestelde posities in te stellen. Daarmee wordt het al weer een stuk eenvoudiger. In de meeste situaties met camera’s met een vaste opstelling zijn het toch een aantal standaard posities waarin je zo een camera wilt gebruiken.

Goedkope IP camera

Let bij de aanschaf van een camera goed op de resolutie, maar ook op de lichtsterkheid. In een donkere ruimte wil je toch een fatsoenlijk beeld hebben. Het is nu eenmaal niet altijd mogelijk om extra video lampen in te zetten

Meedenken

Je ziet het de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik denk graag mee over een oplossing in jouw situatie. Is een IP camera voor jou een oplossing? Schroom niet om eens contact met me op te nemen.