Buiten goed beeld wil je natuurlijk ook goed geluid meesturen. Als je ergens een evenement streamt kun je vast gebruik maken van het bestaande audiomixer. Maar als dat niet zo is heb je soms toch met meerder audio bronnen te maken. In de ATEM Mini serie zie een vrij goede audiomixer, voor iedere camera en en voor 2 mic of line ingangen. Maar als je nu nog iets meer wilt? Dan kom je al snel bij een audiomixer.

Analoge audiomixer

ik schreef eerder al over de Behringer XENYX 1002C een analoge audiomixer, waarop goed te zien is wat de stand van zaken is. Maar als je dat allemaal alleen wilt bedienen, is het handig als je ook dat min of meer kunt automatiseren.

Digitale audiomixer

De Behringer XR series is een betaalbare oplossing voor een digitale mixer. De kleinste uitvoering de XR-12 heeft 12 inputs, en buiten de main uitgang ook 2 aux uitgangen. Op de audiomixer zelf zijn geen knoppen aanwezig, je bedient hem met een tablet, telefoon of pc. Je kunt o.a. auto mix aanzetten zodat bepaalde kanalen voorrang krijgen op andere kanalen en je kunt de verschillende uitgangen van aparte mixen voorzien. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een afwijkende mix naar een zaalversterker of een ringleiding versterker sturen.

Behringer XR12 audiomixer
Tab;et bediening audiomixer

Bitfocus Companion en Stream deck

Voor mij is het een groot voordeel dat deze digitale audiomixers ook via companion zijn te bedienen. Ik kan dus op mijn stream deck een voudig knoppen maken om de verschillende kanalen te muten. Maar ook bij een scene wisseling audio kanalen switchen.

Audiomixer Atem mini

Op een atem mini heb je voor ieder camera instellingen voor de audio en kun je de audio kanalen de direct mee laten wisselen met de camera’s. Het grote voordeel van de audio via de camera is dat er geen vertraging zit tussen beeld en geluid omdat het beiden over HDMI binnen komt. Daarnaast zijn er 2 audio ingangen welke naar wens ingesteld kunnen worden als microfoon ingang of line ingang. Daarnaast is het ook nog mogelijk om all die (stereo)audiokanelen te splitsen in een linker en een rechter kanaal waarmee je dus in principe 12 kanalen ter beschikking hebt. Als met al een indrukwekkende audiomixer waar je ook nog eens expander, gate, compressor en limiter instellingen hebt.