Een gate begrenst het signaal wanneer het beneden een bepaalde waarde komt. Ratio bereik is ongeveer zoals bij de limiter.
De gate wordt bijvoorbeeld gebruikt om ruis en brom te onderdrukken bij opnames. Bij spraak stel je hem zo in dat hij dicht gaat als er niet gesproken wordt. En uiteraard open zodra er gesproken wordt. Dit voorkomt dat de microfoon van de spreker, allerlei vervelende bijgeluiden uit een zaal mee stuurt.

gate instellingen

Net als bij de compressor heb je vaak een Threshold, Attack Hold en Release die je in kunt stellen. In sommige gevallen kun je ook nog een Range instellen.

Aangezien de Gate automatisch zijn werk doet, is het belangrijk dat je deze goed instelt. Je moet er namelijk voor zorgen dat de Gate weet welke geluiden hij wel en niet door moet laten. Doormiddel van het in te stellen van de threshold, waarbij de Gate open gaat bij een volume dat boven de drempel uit komt, en weer dicht gaat wanneer het geluid zachter is dan de ingestelde drempel. Een threshold die ingesteld staat op -15dB, laat alle geluiden harder dan -15dB wel door, en sluit zijn deuren voor alle geluiden die zachter zijn dan -15dB.

Gate – Attack en Release

De snelheid waarmee de gate zijn werk doet wordt bepaald door het instellen van de Attack en Release waarden. De attack bepaald hoe snel de gate zijn werk gaat doen (aanvalt). Met de release bepaald hoe snel deze weer dicht gaat als hij onder de drempel (threshold) komt.

Range

Met de range stel in je in in welk frequentie gebied de gate actief moet zijn.

Je ziet dat er best wat bij komt kijken om het allemaal goed in te stellen. Maar met goed luisteren, bij voorkeur via een hoofdtelefoon, kun je horen wat er gebeurd.

Zowel de ATEM mini serie als de Behringer XR serie hebben uitgebreide mogelijkheden om de gate in te stellen.