Een expander is een apparaat of elektronisch circuit dat de dynamiek (het verschil tussen hard en zacht) vergroot. Dat gebeurd door zachte passages zachter te maken. Exact het tegenovergestelde van wat een compressor doet dus. Je kunt dit inzetten om ruis minder hoorbaar te maken. Ruis is met name hoorbaar bij zachte signalen. Door zachte signalen te verminderen is ruis minder hoorbaar.

Ook voor expander stel je weer in door middel van Threshold, Range, Ratio, Attack, Hold en Release. Om de details informatie daarover te lezen verwijs ik naar een eerder bericht over de compressor.

Expander - Atem mini

Ik hoop dat ik met deze korte serie berichten een beetje inzicht heb gegeven waar de verschillende instellingen voor zijn zodat je weet wat je aan het instellen bent. of bij een audio probleem een idee hebt welke instelling je moet wijzigen. Of welk filter je moet instellen.

Ook de expander is weer aanwezig in de Atem mini serie.

Meedenken / meehelpen?

Problemen om je geluid goed te krijgen in je live stream? Ik denk graag even met je mee voor een oplossing. Neem gerust contact met me op via het formulier op de homepage, of stuur me een mailtje op johan @ streamglobe.nl. Ik heb de nodige apparatuur en ervaring met het instellen van onder andere de expander.

Expander instellen?

Gebruik een goede hoofdtelefoon om je audio te monitoren. Dan kun je horen wat je doet als je audio instellingen wijzigt. Probeer vooraf je geluid goed te krijgen zodat je tijdens je live stream daar geen omkijken naar hebt.