Wat een compressor doet is: harde passages zachter maken. Een soort automatische volumeregelaar! Hoe sterker de compressie, en hoe lager de drempel, hoe egaler het volume wordt. Doordat het gemiddelde volume daardoor groter wordt “komt het geluid er beter door”. Om die reden worden bijvoorbeeld radio-uitzendingen gecomprimeerd: als je je radio zacht hebt staan vallen daardoor de zachte passages niet weg tegen het stofzuiger-geluid en hoef je voor een harder nummer niet je radio zachter te zetten! Bij teveel compressie gaat de dynamiek verloren en klinkt alles vlak.

Threshold

Dit is de drempel waarbij de compressor in werking treed. Wanneer het signaal boven deze drempel komt begint de compressor te werken. Zolang het signaal onder die drempel blijft, blijft het geluid hetzelfde.

compressor-instelling Atem Mini

Ratio

Als de ratio bijvoorbeeld 2:1 is, wordt een volume van 10dB boven de threshold(drempel)-waarde door de compressor teruggebracht tot 5dB boven die waarde.

Compressor Attack

De tijd die gewacht wordt met reageren (aanvallen) op een pieksignaal, in msec (milliseconden, duizendste seconden) aangegeven. Als de attack op 10 msec staat, gaat bij een kortstondige piek van 2 msec de compressor niet in werking.

Hold

De tijd die de compressor in werking blijft nadat het signaal weer onder de drempel (threshold) is gekomen.

Copressor Release

De tijd die de gewacht wordt met reageren nadat het signaal weer onder de drempelwaarde is gekomen.
Attack en release instellingen zijn erg afhankelijk van het soort signaal. Experimenteren met de instellingen voor tot het lekker werkt.

Compressor instelling Behringer XR12

Audiomixer met compressor

Je vindt de compressor op een audiomixer maar kan ook als een los apparaat ingezet worden. De Atem Mini serie en ook de Behringer XR serie hebben uitgebreide compressie mogelijkheden.