Een streaming encoder is een video encoder die het gecodeerde signaal ook direct voor je naar een streaming service kan sturen. De Blackmagic Design Atem Mini Pro en de Pro Iso hebben dit ingebouwd maar als je dat niet hebt zul je op een andere manier je video moeten encoderen en versturen.

Het encoderen van video signalen is nog al een zware klus, waardoor als je dit met een computer of laptop wilt doen je al snel in het hogere segment met een goede grafische kaart terecht komt. Een grafische kaart is daar namelijk veel beter in dan je gewone processor. Als je bijvoorbeeld kijkt in broadcast software zoals OBS zie je dat je kunt kiezen voor hardware of software encoding. (mits je een voor hardware encoding geschikte grafische kaart hebt). Aangezien het zo een zware taak is wil je dat eigenlijk niet aan je computer toevertrouwen.

OBS video encoding instelling

Hardware streaming encoder

Je kunt dus een apart device aanschaffen die deze taak voor je gaat verrichten. Ook hier is er weer van alles te verkrijgen. Je kunt gaan voor een duurdere uitvoering van een videoswitcher, of er een los apparaat voor aanschaffen. Ik koos voor dat laatste en ging weer een te rade bij Ali Express en vond daar een H.265 H.264 Hdmi Video Audio Wifi Encoder

Streaming encoder


Via een webinterface kun je deze streaming encoder benaderen om de juiste intellingen te doen. En eenmaal ingesteld zal dit device gaan streamen op het moment dat je er een HDMI signaal in voert. Geen start en stop knoppen, heel eenvoudig HDMI in is stream starten.

Alweer een simpele en betaalbare oplossing gevonden. Want stel je eens voor wat je hier al mee kunt doe. Je oude Handycam met HMDI output kun je met deze streaming encoder dus al direct gebruiken om live te gaan via diverse streaming services.