Ik schreef eerder dat om synchronisatie problemen te voorkomen het handig is om de audio via de camera te laten lopen. Anders is het soms nodig om een vertraging in te stellen omdat HDMI de beelden altijd vertraagd doorgeeft.

Let echter wel op. Je kunt niet zomaar een uitgang van je mengpaneel, in de microfoon ingang van de camera steken. Dat geeft een mis aanpassing.
Er zijn (voor al bij de duurdere uitvoeringen) camera’s waar je kunt aangeven dat het signaal dat wordt aangeboden een line signaal is, dan is er geen enkel probleem.

Maar als dat niet mogelijk is en je hebt alleen een microfoon ingang dan kan je proberen of je via de hoofdtelefoon uitgang van de je mengpaneel een bruikbaar signaal aan kunt bieden. (Daar kun je los van de andere signalen het volume lager zetten, tot je een signaal hebt dat goed doorkomt.)

Als dat niet mogelijk is, dan is het goed te kijken naar een verzwakker zoals bijvoorbeeld de Behringer DI20. Daarmee is het mogelijk om een lineuitgang tot wel 40db te verzwakken en dan kun je deze in de meeste gevallen uitstekend aan de microfoon ingang aanbieden.

DI20
Behringer DI20

(Wellicht is het opgevallen dat ik vaak verwijs naar apparatuur van het merk Behringer? Dat komt omdat de prijs van deze producten zeer aangenaam is, niet omdat ze mijn sponsor zijn, was dat maar waar.)

Audio vertragen

Een delay instellen is mogelijk in Open broadcast software, maar er zijn ook hardware oplossingen. Een mixer met deze optie heb je al voor ongeveer 40 euro. De Blackmagic Design Atem Mini (en ook de pro uitvoering) hebben sinds de frimware update van 10 juni 2020 de mogelijkheid om tot 10 frames vertraging per audio kanaal in te stellen.

Problemen met de synchronisatie? Ik denk graag met u mee richting een oplossing als u de audio niet via de camera kunt laten lopen.