Een overlay is een laag over je video beeld heen. Het kan dan gaan om een logo al dan niet permanent in beeld. Ook een zogenaamde “lower third” waarin de naam van een persoon even in beeld wordt gebracht is een overlay. De lopende tekst lijn onder in beeld met allerlei boodschappen, de ticker, is er ook een voorbeeld van.

Het kost even wat tijd en energie om mooie overlays te maken maar je productie ziet er gelijk een stuk beter uit.

Een voorbeeld van een logo en de liturgie als overlay tijdens een kerkdienst

Software om overlays te maken

H2R graphics

Er is allerlei software waar mee we overlays kunnen verzorgen. Het kan een statisch plaatje zijn maar zoals aangegeven ook langslopende tekst.
Een van de eenvoudigere manieren om dit te realiseren is door H2R graphics van Here to Record te gebruiken. Deze voorziet standaard in meerdere lower thirds, een ticker, het logo en ook meerdere images en diverse timers behoren tot de mogelijkheden.

Open Broadcast Studio

Ook met OBS is het vrij eenvoudig om een overlay te creƫren. Het is iets complexer, maar het geeft ook direct meer vrijheden. Buiten de overlays kun je in OBS ook nog andere bronnen over je video heen of in je live productie tonen. Ook het binnen brengen van NDI bronnen is in OBS erg eenvoudig

Overlays via hardware

Met de lijn van da Blackmagic design Atem mini switchter, heb je ook de beschikking over een media pool. Dit houdt in dat je tot 20 afbeeldingen in de switcher kunt laden en de eenvoudig op kunt roepen om te tonen. Als zo een afbeelding nu gedeeltelijk transparant is, kun je deze ook over je video beelden heen projecteren als overlay. In de Atem Mini Pro en de Atem mini Pro Iso worden de afbeeldingen zelfs in de switcher zelf opgeslagen en zijn ze direct weer beschikbaar als je de switcher aan zet. Je hebt dan geen computer nodig om de afbeeldingen opnieuw in de mediapool te laden.