NewTek NDI is een open-source protocol wat in 2015 is gelanceerd door software ontwikkelaar NewTek. De komst van het Network Device Interface zorgde voor een kleine revolutie in de wereld van videoproductie, en eigenlijk nog steeds. Voorheen was het namelijk een vereiste om hardware als camera’s, controllers, etc. fysiek aan te sluiten op andere hardware en software. Maar met Network Device Interface kan dit gewoon over een bestaand netwerk. Je kunt je vast voorstellen dat dat uitkomst bied om camera’s op afstand in je streaming software te krijgen.

iPhone / iPad

Voor IOS is er in de app store voor ongeveer 11 euro NDI cam te downloaden. Daarmee kun je dus van je iPhone of iPad een camera maken die via NDI en bijvoorbeeld OBS in je live stream is op te nemen.

Iphone 5 Network Device Interface

Skype

In Skype heb je de mogelijkheid om NDI te activeren. Als je dat doet heb je voor iedere deelnemer aan de skype call een eigen NDI feed die je in je streaming software kunt behandelen als eigen video source.

Powerpoint via Network Device Interface

Maar ook is het via NDI vrij eenvoudig om een powerpoint presentatie over het netwerk als video bron in je open broadcast software te krijgen. Daarvoor is slechts een klein hulp programmaatje nodig de presentator kan zijn gang gaan en de presentatie wordt op de normale manier naar het grote scherm of de beamer gestuurd, maar tegelijkertijd wordt deze via het netwerk ook beschikbaar om mee te sturen in de live stream. En dat allemaal zonder extra kabels.

Converters

Om het allemaal nog wat leuker te maken zijn er ook converters in de markt die HDMI omzetten naar NDI, zodat ook normale HDMI uitgangen over een netwerk bereikbaar worden. En ja waar nodig kunnen we ook NDI weer converteren naar HDMI als je echt een fysieke input op je videoswitcher wilt hebben.

Veel bandbreedte nodig

Voor NDI is heel veel bandbreedte nodig, het is daarom alleen geschikt om audio/video signalen over je interne netwerk te distribueren.